OMS: Inegalitatea „grotească” a accesului la vaccinuri se adâncește

OMS: Inegalitatea „grotească” a accesului la vaccinuri se adâncește
Publicat: 22/03/2021, 23:21
Actualizat: 06/04/2021, 14:32

Inegalitatea accesului la vaccinurile anti-Covid între țările bogate și cele sărace „se lărgește” și devine „grotesc”, a afirmat luni șeful OMS, avertizând că în acest fel virusul poate lua ostaticii lumii încă câțiva ani.

„În ianuarie, am declarat că lumea se află în pragul eșecului moral catastrofal dacă nu se iau măsuri urgente pentru a asigura distribuția echitabilă a vaccinurilor Covid. Avem mijloacele necesare pentru a evita acest eșec, dar este șocant cât de puțin s-a făcut pentru a preveni acest lucru ”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă.

„Unele țări se luptă pentru a-și vaccina întreaga populație, în timp ce alte țări nu au nimic”

„Decalajul dintre numărul de vaccinuri administrate în țările bogate și numărul de vaccinuri administrate prin Covax se extinde și devine mai grotesc în fiecare zi”, a adăugat el.

„Sistemul internațional Covax, creat în special de OMS, își propune să ofere doze în acest an la 20% din populația din aproape 200 de țări și teritorii și include un mecanism de finanțare pentru a ajuta 92 de țări defavorizate. „Țările care vaccinează în prezent persoane mai tinere și sănătoase, cu risc scăzut de a contracta Covid-19, fac acest lucru în detrimentul vieții lucrătorilor din domeniul sănătății, al persoanelor în vârstă și al altor grupuri cu risc în alte țări”, a spus șeful OMS.

„Țările mai sărace se întreabă dacă țările bogate înseamnă cu adevărat ceea ce spun atunci când vorbesc despre solidaritate. Distribuția inechitabilă a vaccinurilor nu este doar ultraj moral. De asemenea, este autodistructiv din punct de vedere economic și epidemiologic” , el a insistat.

„Unele țări se luptă pentru a-și vaccina întreaga populație, în timp ce alte țări nu au nimic. Acest lucru poate oferi securitate pe termen scurt, dar este un fals sentiment de securitate ”, a declarat directorul general al‘ OMS. Cu cât Covid circulă, cu atât mai multe variante circulă și apar, cu atât este mai probabil ca vaccinurile existente să nu fie eficiente, a explicat el.

„Distribuția vaccinurilor este în interesul tuturor țărilor”

Peste 430 de milioane de doze au fost administrate în întreaga lume, inclusiv peste un sfert în Statele Unite, potrivit unui raport al AFP. Israelul este de departe cea mai avansată țară, aproape 60% din populația sa primind cel puțin o doză de  vaccin. La nivel global, doar 0,1% din dozele administrate la nivel mondial se aflau în țări cu venituri mici, în timp ce țările cu venituri mari (16% din populația lumii) concentrează mai mult de jumătate din doze. injectat.

„Dacă nu punem capăt acestei pandemii cât mai repede posibil, ne poate ține ostatici pentru mulți ani de acum încolo. De aceea spunem că partajarea vaccinurilor este în interesul tuturor țărilor. ” , a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus. Anul trecut, și-a amintit el, multe țări s-au angajat să facă vaccinul un bun public. „Au existat o mulțime de promisiuni, de sprijin pentru echitatea vaccinului”, a adăugat el, chemând liderii să „participe la discuții”.

Șeful OMS a cerut, de asemenea, creșterea producției de vaccinuri cât mai repede posibil. „Până în prezent, AstraZeneca este singura companie care s-a angajat să nu beneficieze de vaccinul său împotriva Covid-19 în timpul pandemiei”, a remarcat Tedros Adhanom Ghebreyesus. El este, de asemenea, a spus el, „singurul dezvoltator de vaccinuri care a contribuit în mod semnificativ la echitatea vaccinului prin acordarea de licențe (…) altor companii”, inclusiv SK Bio din Coreea. Sud și Institutul Serului din India, care produc mai mult de 90% din vaccinurile distribuite până acum de Covax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Care sunt singurele ființe care ar supraviețui dacă Pământul s-ar confrunta cu o catastrofă.
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
×